Müzli szelet házilag

2013. augusztus 31., szombat

     A müzli szelettel még tizenéves  koromban találkoztam, mikor apám cukros lett. Neki ajánlották, mint egy lehetséges köztes étkezés...ha jól emlékszem. Anyám be is vásárolta, és nekem is ajánlotta, hogy "ezzel fogyni tudsz". Anyám az a tipikus nő, akinek ha azt mondod, hogy ennek a segítségével könnyebb a fogyás, ő úgy értelmezi, hogy bizony ebből raklap számra tömheted a búrád, de nem fogsz hízni!Sőt, fogyni fogsz. Na tehát, én megkóstoltam, mondván rajtam ne múljon, de annyira rossz volt, hogy elmondani nem lehet. Aztán rá pár évre, valami miatt megkóstoltam, és rájöttem, hogy ez nem is olyan rossz mint gondoltam (nem kellett annyit várnom, mint a tökfőzis szerelemre:D).
     Mikor újra a fogyókúra útjára léptem (ismerős út, sokat szaladgálok rajta), a müzli szeletet (basszus, megint javítanom kellett, miért nem írják úgy, ahogy ejtik..MŰŰŰZLI, hosszú Ű-vel..na mindegy) taktikusan kerültem, mert teli van hozzáadott cukorral. Persze már cukor nélküli is, de mondom abban meg milyen sok a szénhidrát.
Viszont mióta bőszen számolgatom a kalóriákat, simán bele fér egy tízóraiba, vagy egy uzsiba.
     De ha már müzli szelet, miért ne csináljunk házilag. Olcsóbb is, finom is...rajta hát!!

A RECEPT:

- 250 g lágy zabpehely
- 150 g zabkorpa
- 30 g sótlan földimogyoró
- 30 g mazsola
- 30 g aszalt vörösáfonya
- 400 g reszelt alma
- 150 g nyírfacukor (vagy ennek megfelelő, bármilyen édesítésre szolgáló cucc)
- ízlés szerint fahéj

     Fogod a száraz hozzávalókat, kiméred egy tálba, majd jó összekevergeted. Ezután hozzá adod a 400 g lereszelt almát, és ezt is összekutyulod, hogy egy szép kis masszát kapjál. A sütőt előmelegíted 160 fokra, és előkapsz egy nem túl nagy, kb 30*50-es (lehet kicsit kisebb, kicsit nagyobb) tepsit. Ebbe a masszát elegyengeted, és bevágod a sütőbe.
Alsó felső sütés, és nagyjából 60 perc alatt szikkad össze úgy igazán. Ha elkészült, felszeleteled.

100 g ebből kb 240 kcal. Egy szelet pedig nagyjából 50 g, de mérjétek le:P

    Nem feltétlenül kell ragaszkodni az aszalványokhoz, és a mogyihoz. Tehetsz bele csokit, kakaót, tört kesudiót, kókusz, stb. stb. Határ a csillagos én. Nekem ezek voltak épp itthon.

Almás müzli

2013. augusztus 3., szombat

     A müzliért személy szerint oda vagyok, meg vissza. Mindegy, hogy milyen, lényeg, hogy tocsogjon a tejben. Van viszont egy bökkenő. Kiderül, hogy a tehéntej előhozza a migrénem. Akinek volt már, az tudja, jobb elkerülni a migrént kiváltó dolgokat. Így le kellett szoktatni magam a tejről. Kecsketejet iszom ugyan, de abból egy decinél többet nem engedek meg magamnak, magas zsírtartalma miatt:).
Szerencsére az internet csodákra képes, ott akadtam rá Bojtikára, aki szintén egy zabbolond hölgyemény. Ő volt az, aki leírta ezt a receptet (azaz nem konkrétan ezt). De úgy illő, ha megemlítem, ez a müzli bizony Bojtika müzlije (az én szememben mindenképp). És nem tudok elég hálás lenni Neki, amiért megosztotta velem.

A RECEPT:

- 50 g zabpehely
- 1 db alma
- 10 g sótlan földimogyoró (vagy mandula, szotyi)
- 10 g mazsola (vagy bármilyen aszalt gyümi)
- cukor ízlés szerint (nyírfacuki, édesítő)
- fahéj
- víz

     Az almát lereszeled. Én héjastól szoktam, fene aki pucolja. Hozzá kevered a zabpelyhet, mogyit, mazsit, és az édesítőt. Felöntöd nagyjából 1 dl vízzel, és a tetejét megszórod ízlés szerint fahéjjal. Besuhintod a kész cuccot a hűtőbe, és kb 10 percig hagyod, hogy a pehely megduzzadjon.
     Reggelire tökéletes. Prímán eltelít, de nincs benne sok kalória. (A magvak mennyiségétől függően kb. 360-400 kcal egy adag.)
Természetesen a magvakat, aszalványokat tetszés szerint variálhatod, én csak egy lehetőséget vázoltam fel, a sok közül:)!!

ZABirodalom Copyright © 2013