Bejgli

2013. december 23., hétfő

    Holnap Karácsony! Ha Karácsony, akkor BEJGLI! Diós bejgli, mákos bejgli, ki melyiket szereti. Részemről a mákosat favorizálom, a diós nekem túl tömény. Amúgy is kevés dologban szeretem a diót.
Még soha nem sütöttem bejglit, ennek pedig az az oka, hogy a család idősebb női tagjai kitűnő bejgliket sütnek.
Most viszont elérkezett az idő, hiszen ne várjam el anyámtól, aki nem árulom el, hogy hány éve :D süti a bejglit, a maga "egészségtelen", de nagyon finom formájában, hogy zabkorpát, és teljes kiőrlésű liszttel készítse el azt. Én viszont, mint kezdő anyuka, megtehetem azt, és meg is teszem!! :)
   

A RECEPT:

Tészta:
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 100 g zabkorpa
- 100 g búzasikér
- 200 g kókuszzsír
- 60 g porrá őrölt nyírfacukor
- 3 db tojássárgája
- 1 db tojás
- 20 g élesztő
- csipet só
- 1 kk. barna nádcukor, és egy kevés tej az élesztő felfuttatásához

Mákos töltelék:
- 200 g darált mák
- 200 g reszelt alma
- 2,5 dl zsírszegény tej
- 200 g nyírfacukor
- 1 citrom reszelt héja

     Első feladatod, hogy felfuttatod az élesztőt. Amíg az élesztő fut, a korpát, lisztet és sikért összemorzsolgatod a szoba-hőmérsékletű kókuszzsírral. Ha az élesztő felfutott, és a morzsolgatás is készen van, hozzá dobod a tojásokat, a nyírfacukrot és az élesztőt (tejet ne öntsed bele), majd alaposan átgyúrod a tésztát! Letakarod, és egy órára langyos helyen felejted, had keljen ki magából.
     Amíg a tészta kel, elkészíted a mákos tölteléket, amihez a következő folyamatokat kell elvégezzed:
A tejet felteszed a cukorral forrni. Ha a tej forr, hozzáöntöd a mákot, és alaposan elkevered. Leveszed a tűzről, és hozzá dobod a citrom héját és az almát. Félre teszed, és hagyod, hogy kicsit kihűljön.
    A tészta megkelt, a töltelék már nem túl forró, úgyhogy jöhet a bejgli összeállítása.
A tésztádat 4, egyenlő részre osztod, majd az egyiket kb. 0,5 cm vékonyan, téglalap alakúra nyújtod. Ha a nyújtással megvagy, szépen eloszlatod a töltelék egy részét úgy, hogy a végeibe ne tegyél. Feltekered, majd a végeid alaposan összenyomigálod, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszed. Ezt még háromszor megismétled.
Ha nem akarod, hogy a bejglik összeragadjanak, tegyél közéjük egy csík sütőpapírt :)! A tetejüket vékonyan kenjed meg a tojások sárgájával.
     A tepsit letakarod, és hagyod a bejgliket 1 órát kelni. Ha az idő lejárt, ismét átkened a tetejüket tojásfehérjével, majd 200 fokos sütőbe teszed (alsó felső sütés). Mikor a bejglik teteje kezd kicsit pirulni, alufóliával letakarod, és úgy sütöd tovább. A sütési folyamat kb. 45 perc, de 15 perccel a vége előtt szedd le róla az alufóliát, és úgy süssed tovább.

     Ámbár életemben először készítettem bejglit, bizton állíthatom, hogy nem életemben először ettem azt:D! Mivel viszonyítási alapom van, azt kell mondjam, hogy íze tökéletes, és hacsak nem direkt ki vagy élezve a dologra, nem nagyon tűnik fel az eredeti, és a reform közti különbség!! :)

100 gramm tápértéke:
   kcal: 333.09
   fehérje: 12.13
   szénhidrát: 36.67
   zsír: 18.25

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

ZABirodalom Copyright © 2013